Anders säsongsmat: Köp inte grisen i säcken!

Text: Anders Johnsson Foto: Anna Kvarnström

Publicerad i Matnyttigt | Recept

Anders Johnsson är kock på Katrinelunds gästgiveri & sjökrog. Under vinjetten Anders Vardagsmat presenterar han tips på god och lättlagad mat att förgylla vardagen med.

 

Det vankas julbordstider och med den alla härliga julbordsingredienser.

 

Jag skulle vilja passa på att slå ett slag för våra lokala producenter och tipsa om att en julskinka från en bonde som du har träffat oftast smakar godare än en skinka från en random industri i Europa, eller en random grisfabrik i Sverige också för den delen. Ta dig tiden att unna dig en en riktigt god julskinka från en gris som haft ett gott liv, bökat utomhus och blivit ompysslad med kärlek här i trakten. Den kommer att smaka godare, jag lovar. Nog med moralkakor, nu får det bli andra bakverk istället.

Julgodis!

Alla blir som barn på julafton när det kommer till julgodiset, det finns överallt och i överflöd, precis som det ska vara. Inget fel med det, jag är precis likadan själv. Älskar skumtomtar, knäck och chokladtryfflar. Här kommer några klassiker och några lite nyare sorter som går att fixa hemma för den som är lite pysslig. Varför inte göra crème brûlée till jul?

 

Bra att ha: Kökstermometer, digital våg, tålamod och en tjockbottnad kastrull. Lycka till i godiskokningen och glöm inte bjuda dina grannar! Nu kör vi, god jul!

 

Crème brûlée
5 dl grädde
50 g socker
4 st äggulor (65g)
1 vaniljstång
råsocker
gasolbrännare

Dag 1
Koka upp grädde och delad, skrapad vaniljstång. Vispa gulor och socker. Tillsätt vätskan i äggfluffet och rör om ordentligt. Låt gärna stå över natten för bästa smak.

 

Dag 2
Sila bort vaniljstången och häll upp vätskan i små värmetåliga formar. Täck med plastfilm och baka i ugn på 100°c tills vätskan har satt sig och blivit lite “dallrig”. Ta ut och låt svalna. Strö råsocker i ett tunt lager över ytan och bränn av med brännare, upprepa. Man bränner alltid brûléer två gånger, allt annat är fusk. Det ska bli ett rejält knäcktäcke.

 

Chokladtryffel med flingsalt
270 g mörk choklad, 70-75 procent kakao
3 dl grädde
50 g glykos (finns på apoteket)
25 g smör, tärnat rumstempererat
flingsalt

Koka upp grädden, slå den över chokladen, smöret och glykosen. Blanda väl, funkar bra med stavmixer. Låt svalna i kyl. Rulla fina kulor och toppa med flingsalt. Voila!

 

Godare än Dumlekola
200 g mjölkchoklad
150 g grädde
3 cl butter scotch-likör (finns på bolaget)
100g mörk choklad

Koka upp grädden, slå den över mjölkchokladen med spriten. Mixa. Låt svalna och rulla till små avlånga limpor. Frys in limporna och doppa sedan i smält mörk choklad. Supergott att äta direkt från frysen, segt och sjukt gott!

 

Bobbys Rocky Road
300 g mörk choklad
225 g smör
330 g socker
5 st ägg
180 g mjöl
5 g salt
80 g romdränkta russin
100 g mini marsmallows
150 g hackad vit choklad

Smält choklad och smör ihop, sikta ner mjöl, socker och salt. Blanda i äggen och rör slätt. Ta bort en tredjedel av smeten och blanda den med resterande ingredienser. Grädda den oblandade smeten i form cirka 8 minuter, ta temperaturen, ca 65°c brukar vara lagom. Låt svalna, smeta på den blandade blandningen, och grädda ytterligare 8 minuter. Låt svalna och skär i bitar om tre gånger tre centimeter.

 

Klassisk knäck
Ett måste till jul. Nyckeln till framgång är att använda en kökstermometer för att avgöra när knäckens konsistens är perfekt. Spar det här grundreceptet, du kommer garanterat att använda det igen!

2dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl grädde
+ eventuell smaksättare, till exempel hackad mandel, lakritspulver eller varför inte en skvätt whisky?

Blanda socker, grädde och sirap i en vid tjockbottnad kastrull. Låt smeten koka kraftigt tills temperaturen är ca 125°c, beroende på hur fast knäck som önskas:
– Vid 122-125 grader är smeten lagom för mjuk knäck och kola.
– Vid 130 grader är smeten tillräckligt hård för att bryta i bitar.
– Vid 140-145 grader får man hårda k olor som är lite sega mitt i.

Tillsätt hackad mandel när smeten kokat klart, en klick smör kan vara gött också. Vill du höja knäcken en nivå? Toppa med flingsalt när du hällt ut på smörpappet eller i formar och det har börjat stelna. Sjukt gott!

 

Smarrigt seg chokladkola
100 g smör
2 dl grädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljstång, delad
2 msk kakao
100 g mörk choklad

Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap, kakao och vanilj.

Koka tills termometern visar 124°, rör om lite ibland. Häll ut på smörpapper tills du har cirka en centimeter tjocklek. Låt svalna och skär eller klipp i bitar. smält chokladen i en skål i vattenbad eller i mikro. Doppa kolan i chokladen och lägg den på smörpapper. Låt stelna i kyl. Förvara kallt.

Tips: toppa med flingsalt, jordnötter eller varför inte lite riven kokos?

Dela
Dela detta

Kommentera

  • (will not be published)