Örebroaren Joel Englund i svenska kocklandslaget


Posted 2013-04-26 in Mat & Dryck

Det nyligen utsedda Kocklandslaget ger oss anledning att vara lite extra stolta när det drar ihop sig till Matlagnings-OS 2016. En av kockarna kommer nämligen från Örebro: Joel Englund, som jobbar på Katrinelunds Sjökrog och Gästgiveri.

 

Det svenska kocklandslaget har de senaste åren gjort bra ifrån sig, och nu är det dags att lägga sig hårdträning igen. Det nya landslaget presenterades i början av april.

– Jag tävlade på regional nivå både 2010 och 2012, så nu ville jag se om jag kunde ta det hela till nästa nivå, med andra ord Kocklandslaget, säger Joel Englund som också mycket riktigt blev en av de 13 åtta kockar och fem konditorer som valdes ut.

Medlemmarna i landslaget kommer att träffas en gång i månaden för att träna tillsammans. Det mål som ligger närmast i tiden är Culinary World Cup i Luxemburg 2014, men det som hägrar vid horisonten är naturligtvis Culinary Olympics i Erfurth 2016. Kanske inte lika känt för gemene man som det ordinarie OS så har ändå denna matlagningens variant också funnits i drygt hundra år, och i dagsläget är Sverige det enda lag som vunnit guld två tävlingar i rad.

– Tävlingen består av två delar, culinary art och pastry art, som man väl kan kalla för det salta och det söta köket. Vi visar all mat kall, och varje del har flera olika delmoment, berättar Joel Englund.

 

Varmt efter kallt

”Det kalla köket” som ovanstående kallas med ett samlingsnamn, består av tre olika kategorier, där den första inbegriper fyra varmrätter, två varma och två kalla tapas samt festfat för åtta personer. Kategori B innefattar fyra varmrätter, en trerätters vegetarisk meny samt en femrätters festmeny. Kategori C handlar slutligen om det ”söta” köket, då det ska bestå av fyra desserter, fyra petit fours samt en skulptur i antingen choklad eller socker.

– Sedan sveps rätterna in ett lager av gelé för att hålla sig inför bedömningen. Nästa delmoment är det varma köket, där vi ska laga en trerättersmiddag för 110 personer, där allt ska vara klart på cirka tio minuter, säger Joel Englund.

De 110 gästerna består av medlemmar ur allmänheten som helt enkelt köpt biljetter till det hela, samt jurymedlemmar som kommer att bedöma inte bara maten som sådan, utan också hur snabbt den når bordet efter beställning. Vilka rätter som går till domarna kommer dock inte kockarna att veta under tävlingens gång.

 

Brinner för matlagning

Att bli kock var inte någon barndomsdröm för Joel Englund, utan karriärvalet kan kanske mest beskrivas som något av en slump.

– Jag påbörjade en akademisk utbildning som jag aldrig slutförde, för jag kände att det helt enkelt inte var något för mig. Istället hamnade jag på en restaurang här i Örebro, Ett rum och kök, där kökschefen hade ett väldigt förtroende för mig och min förmåga. Hans omdöme gjorde att jag fick företräde in på kockutbildningen, och på den vägen var det, berättar Joel Englund som sedan dess hunnit med att arbeta både i Örebro, Stockholm, Frankrike och nu Sjökrogen Katrinelund.

– Jag brinner verkligen för att laga mat. Jag har egentligen inga speciella favoriträtter, det viktiga är att det är bra råvaror och rätt säsong för de råvaror man använder. Det handlar om att maten ska vara hållbar, något som allt fler blir medvetna om i takt med att man också blir medveten om att man inte kan hålla på och slösa med jordens resurser. Detta tankesätt är ingen trend, utan något som är här för att stanna. Privat lagar jag mycket vad jag kallar snabb husmanskost, som till exempel raggmunk, fläsk och löksås.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.