Örebro Saluhall


Posted 2013-05-22 in Mat & Dryck

Äntligen! Efter nära 40 års väntan har Örebro åter en saluhall. Invigningen skedde i slutet av april. Redan har tiotusentals begeistrade örebroare besökt saluhallen. Ambitionen är att Örebro Saluhall ska bli en naturlig mötesplats och en inspirerande miljö för alla de som vill uppleva matglädje. Idag finns 17 butiker, med personlig betjäning, i de trivsamma lokalerna över en yta på 1 600 kvadratmeter.

 

Fisk i hallen

Patrik Gustafsson och Pether Johansson, båda med förflutet från Ågatan 3, driver Fisk i hallen. Här erbjuds fisk att köpas över disk men också i bistro- och deliform.

Välsmakande och väldoftande samt riklig var fisksoppan med gott bröd, den kommer vi att beställa många gånger. Rekommenderas kan också räksmörgåsen, med stans bästa räkor. Från delidisken har vi tagit med oss goda laxbakelser, Västerbottenpaj och olika röror.

 

Örebro Ost

Örebro Osts ägarduo Kristina Weiselius och Johanna Dietman startar upp i ny lokal för tredje gången. Butiken är mindre men den större disken erbjuder fler ostar, över 100 olika sorter. Till osten köps lämpligen en stenugnsbakad baguette från butiken Nybakat. I saluhallens fräscha mat och vinstudio kommer de att fortsätta med sina uppskattade ostprovningar.

 

Bröderna i hallen

Efter att lämnat Drängen är nu bröderna Jan och Johan Wilhelmsson i saluhallen med ett koncept i tre delar. Bistron, vid ingången, har snabbt blivit ett inneställe för att ta en öl eller ett glas vin. Husmans säljer mat för avhämtning. Restaurangen serverar lunch och middag.

Vi har ätit lunch hos Bröderna i hallen med varierad nöjdhet. Vardagar finns en lunch med förrätt, varmrätt, dryck, kaffe och kaka för 125 kronor. Gubbröran på surdegsbröd samt Wallenbergaren med tillbehör var bra. Den skagenfyllda laxfilén var trist överkokt. Lördagar erbjuds ett dyrare alternativ. För 155 kronor gavs en varmrätt, fiskgratäng, vilken bestod av övergratinerad pommes duchesse, sladdrigt kokt fisk toppat av en genomtorr laxbit. Fiskgratängen hade i det öppna köket innan servering, förbluffande, passerat och fått de båda brödernas godkännande. Främsta kännetecknet för en bra restaurang är en återkommande god matupplevelse, vid varje besök.

 

Köttbutiker

De tre köttbutikerna, Carlström Kött & Chark från Västerås, Kötthandlarn från Örebro med lamm som specialitet samt sörmländska Vilt och Fågel blir alla berikande alternativ och komplement till Robertssons och ICA butikernas köttdiskar.

 

Praliner

Vi har genom lakritspralinerna, kakaotryffeln som smälter i munnen och marmeladerna funnit att Gomakeriets utbud i delar helt överglänser Kaffe och Pralin.

 

Flera av världens kök

I saluhallen kan den matintresserade få mat att äta eller hämta med sig från många av världens kök. Frukost från Paulúns Deli. Till lunch mexikanska wraps och tortillas samt olika balkan, grekiska, italienska och ryska rätter och delikatesser.

För många är en ny upplevelse de spröda bakelserna från Baklavabageriet, en omtyckt delikatess från mellanöstern, något för sött i vår smak.

 

Framtid

Örebros Saluhalls framtid beror på om den kan bli en eftertraktad mötesplats i centrum för de matintresserade och ett naturligt komplement till matbutikerna och stormarknaderna utanför stadskärnan.

Jan och Johan Wilhelmsson är
 för örebroarna kända som männen bakom restaurang Drängen. Nu har
 de med Brödernas i hallen skapat ett nytt koncept som består av tre delar: Bistro, Husman och Restaurang. Redan i entrén lockar mysiga bistron i två våningar. Här serveras smårätter, eller rättare sagt munsbitar. Du väljer från ett utbud med influenser från den stora världen och svenska traditioner. Till det kan du beställa champagne, vin eller öl.

 

Saluhallar i Örebro

Handel med mat och dryck har bedrivits i Örebro, genom torgstånd främst runt Storbron och Stortorget, i snart 800 år. På 1890-talet, då staden hade 15 000 invånare, byggdes den första saluhallen i trä. Den låg mitt emot Strömparterren och revs 1952 för att ge utrymme till byggandet av ett nytt Länsmuseum.

Det gav den då 70-årige Johan Behrn möjlighet att öppna en helt ny saluhall, mittemot den gamla, men med huvudingång ut mot Stortorget. Saluhallen fick vid början av 70-talet en alltför svår konkurrens av de då nystartade ”snabbköpen” och stängdes 1974.

Matz Ekman och Joakim Malm är de som startat upp Örebro Saluhall. Tillsammans med fastighetsägaren Björn Åqvist har de med Torvehallarna i Köpenhamn som rätt förebild skapat ett mattempel i Örebro. Örebroprofilen Björn Åqvist har genom saluhallens placering i Victoriahuset tagit upp kampen med Per-Johan Behrn om att vara stadens mest innovativa fastighetsägare.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.