Makeriet – en gastronomisk mötesplats


Posted 2014-09-26 in Mat & Dryck

Örebros hetaste nöjesområde finns mellan Kungsgatan och Köpmangatan, begränsat av Engelbrektsgatan i norr och Nygatan i söder. Nyöppnade Makeriet, i början av Kungsgatan, har snabbt blivit en gastronomisk mötesplats. Makeriet består av grill, magasin och vinbar.

 

Vinbar

Vinbaren domineras helt korrekt av en stor bardisk samt ett mindre antal bord. Här erbjuds ett bra och lockande utbud av drinkar. Vi gillar att vinbaren erbjuder ostron, en angenäm start tillsammans med ett glas champagne. Fredagar och lördagar gästas vinbaren av dj:s.

 

Grill

Grillens matsal är stilfullt inredd. Gästerna är litet uppklädda. Menyn har fem förrätter, två sallader, sju huvudrätter, ost och tre desserter.

Vi får in en påse med tre sorters bröd: baguette, hårt och kavring samt smaksatt smör. En frisk aptitretare serveras på en vacker sked.

Riklig var Caesarsalladen och räkcocktailen, men tämligen ordinära smakmässigt. Råbiffen, klassisk, kan rekommenderas.

Grillen tar sig an att förädla australienska rib eye-, sirloin- och tomahawkstekar. Det är bra smak på det möra köttet, vilket grillades helt efter våra önskemål. Under hösten kommer det gå att beställa eget hängmörat kött från Närkegårdar.

Ett par fiskrätter finns. Piggvaren är perfekt grillad, serverad med en pilgrimsmussla, vitlök, sparris, kalixrom samt smörslungad färskpotatis.

Alla rätter är elegant upplagda där tillbehören trivsamt kommer in i olika väl anpassade kärl. Vi avslutar gärna våra middagar med husets egna, goda, kaffe med några av de mycket ”smaskiga” pralinerna.

Köket och kökets samspel med serveringen är dåligt trimmat. Vid något tillfälle fick vårt sällskap förrätterna före aptitretaren. Långa väntetider på rätterna är vanliga. Den kunniga och uppmärksamma serveringspersonalen mildrar Grillens påtagliga brister.

 

Magasinet

Magasinet har sin stora lokal ut mot Stallbacken där en uteservering med en liten scen finns. Här erbjuds under hela dagen fikabröd och surdegsmackor bakade av Jeremiasbageriet. Till lunch finns soppa, lasagne, sallader och alltid två sandwichar, en club och en steak. Magasinets steak sandwich är matig och god. Vinutbudet är fyndigt uppdelat på de tre nivåerna ”ett bra vin”, ”ett bättre vin” samt ”ett extraordinärt vin”.

 

Specialitet

Husets kaffe är en specialitet, en högkvalitativ arabicablandning som Makeriet har tagit fram tillsammans med Kaffemästaren i Örebro. Smaker av mörk choklad, kakao, nötighet och härlig sötma märks tydligt. Köp gärna med dig en påse kaffe hem, nymalt eller som bönor.

Makeriet finns i en anrik, äldre, miljö upprustad till en sober och inbjudande mötesplats. En gastronomisk mötesplats med en vinbar, en grill samt ett magasin med mat, dryck och musik vilket gör att gästernas olika önskemål här kan tillgodoses.

 

Makeriet
Kungsgatan 3, Örebro
www.makerietorebro.se

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.