Julbordets traditionella sju tallrikar

Text: Ulf Hjelting Bild: Pressbild

Publicerad i Familj | Matnyttigt

Ett svenskt julbord bjuder på många delikata läckerheter. Men hur ska det ätas? Kan jag blanda köttbullarna med senapssillen? Givetvis äter du hur du vill, men det finns ett traditionellt sätt vad varje tallrik ska innehålla. Totally Örebro guidar dig tallrik för tallrik och ger även några recepttips.

 

Tallrik 1: Sill och strömming.
På den första tallriken ingår sill och strömming.

Tallrik 2: Lax och övrig fisk.
På den andra tallriken fortsätter man med gravad-, kallrökt och inkokt lax, fiskpaté, skaldjur och ägg.

Tallrik 3: Kallskuret.
Nu huggs det in på allt i köttväg som inte är varmt – julskinka, patéer, korvar och grisfötter.

Tallrik 4: Småvarmt.
Köttbullar och prinskorv, Janssons frestelse och revbensspjäll. Här ingår även dopp i grytan och lutfisk.

Tallrik 5: Ostar.
Ostar som stilton och cheddar hör julen till.

Tallrik 6: Dessert.
Ris à la Malta eller fruktsallad, risgrynsgröt och små friterade klenäter med hjortronsylt och grädde.

Tallrik 7: Julgodis.
Knäck, marsipan, marmelad och polkagrisar. Allt sött du kan hitta.

Är du inte mätt och belåten efter dessa sju tallrikar från julbordet, ja då får du helt enkelt börja om igen från tallrik 1.

 

Recept på Mumma
Ingredienser (väld kylda):
en flaska porter
en flaska öl
två msk Gin
en msk whisky
lite riven muskot
lite kardemumma och kanel
Häll upp i en kanna och blanda. En klassiker på julbordet.

 

Senapsgriljerad kålrot (för den som vågar testa)
1kålrot, cirka 700 g
1 gul lök i klyftor
2 lagerblad
10 kryddnejlikor
1 msk salt /liter vatten

Till griljering
1 äggula
2 msk skånsk senap
1 msk honung
0.5 dl ströbröd

Lägg kålroten i en kastrull med lök och kryddor. Tillsätt vatten så det täcker. Koka under lock, cirka 1,5 tim. Ta upp och låt kålroten svalna lite. Gnid av skalet och lägg kålroten i en ugnssäker form.

Blanda äggula, honung och senap och bred blandningen över kålroten. Strö över ströbröd och griljera i mitten av ugnen cirka 10 min, tills kålroten är gyllene i färgen.

Dela
Dela detta

Kommentera

  • (will not be published)