Ju dyrare vin desto mer prisvärt


Posted 2015-03-27 in Mat & Dryck

Okej, vi medger att det är en dragning. Så är det naturligtvis inte alltid, att ett dyrt vin är mer prisvärt än ett mindre dyrt. Men låt oss ge er våra argument.

 

De flesta människor köper sitt vin på Systembolaget. Och väl där inne är det vanligt att göra det på ett väldigt prismedvetet sätt – tio eller tjugo kronor i prisskillnad kan ibland vara tillräckligt för att rata en flaska till förmån för en annan. Vinpriser är dock inte så okomplicerade som man kan tro – priset baseras på fler saker än vad man kanske tänker på vid första anblicken. Till exempel är transportkostnaden per flaska lika stor oavsett om vinet ska säljas för 100 eller 500 kronor. Samma sak gäller för alkoholskatten – den är baserad på centiliter, inte försäljningspris. De allra flesta viner beskattas med 21,58 kronor per liter – oavsett försäljningspris – vilket för en normal flaska vin motsvarar en skatt på 15-16 kronor.

Låt oss ge er ett exempel på hur det här fungerar – vi ber i förväg om ursäkt för att det blir en del matematik nu. Momssatsen vid försäljning är 25 procent. Det betyder med andra ord att på en flaska som säljs för 100 kronor försvinner först 20 kronor i moms. Sen försvinner, räknade vi ut ovan, uppåt 16 kronor i skatt. Kvar har vi då 64 kronor som ska täcka produktionskostnader, fraktkostnader, och ge lite vinst. Det säger sig självt att marginalerna inte är så stora och att man behöver kompromissa någonstans på vägen. Kostar vinet 200 kronor däremot, så blir motsvarande resultat 144 kronor. Säljs vinet för 500 kronor blir det kvar 384 kronor. Med andra ord ökar marginalerna på vinet mycket snabbt när man går upp i prisklasserna – och ger möjlighet att öka kvaliteten på vinet nästan exponentiellt. Ha gärna det lite i bakhuvudet när ni går runt på mässan och när ni sedan besöker er lokala handlare.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.