Hetast till kaffet 2016


Posted 2015-11-25 in Mat & Dryck

Hybrider, hälsoinfluenser, japansk matkultur och naturliga inslag är trenderna som under samlingsbegreppet Fun Baking förutspås göra starkast avtryck inom bakvärlden under nästa år, enligt en trendrapport från Arla. Blir munklan nästa års semmelwrap?

 

Årets tema är ”Fun Baking” och har identifierats genom global spaning och intervjuer med branschexperter. I samband med släppet av rapporten har de välrenommérade konditorerna Cecilia Andersson, Roy Fares, Sara Hultberg och Magnus Johansson tolkat fyra av de framspanade trenderna. Med inspiration från restaurangvärldens ”Fun Dining” handlar ”Fun Baking” om påhittighet, kreativitet och bakglädje.

Siffrorna i undersökningen visar dessutom att svenskarna fikar mer och mer.

– Vi fikar gärna och ofta samtidigt som konditorerna briljerar med sin hantverksskicklighet, säger Gunilla Blomqvist, marknadsavdelningen på Arla Foodservice.

 

De fyra trender som identifierats i rapporten är:

1. Hybriderna kommer

Cronuten var först ut, semmelwrappen blev en hit våren 2015. Framöver kommer vi se fler hybrider av svenska klassiker när trenden nu letar sig in i de svenska bagarna och konditorernas sinnen.

2. Blommor och blader

Desserterna blomstrar, bokstavligt talat. 2015 har vi börjat se mer och mer ätbara blommor, färska örter och grönsaker i desserter och bakverk. De klassiska svenska smakerna har börjat leta sig in i glass, sorbet och parfait. Dill, persilja, harsyra, ärtor och gräslök har kommit stort, och vi kommer att se mer och mer av det under 2016.

3. Boostade bullar

Hälsotrenden med nya dieter, kostformer och mer fokus på det naturliga sätter prägel även på bakvärlden. Vi vill kunna fika med gott samvete och servera mer hälsosamma sötsaker till oss själva och våra barn. Vi boostar bakverken med superfood som bär, nötter, matcha och bönor men även, rödbetor, nötter och fröer. Nu kommer året då konditoribranschen detoxar på sitt alldeles egna sätt.

4. Japaner, Japaner, överallt Japaner

Japansk matkultur kommer att influera oss i allt högre grad och trenden påverkar även bagare och konditorer. Japansk dangon, Japans standardbakverk med ris som bas, äter man året om i samma grundutförande men smaksatt beroende på årstid. Vi kommer också att fortsätta variera ingredienserna i enstaka bakverk utifrån råvaror i säsong. I Sverige kan vi komma att se ”säsongens kanelbulle” eller ”säsongens biskvi”. Tydliga japanska smakinfluenser kommer att vara exempelvis ingefära, matcha och miso.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.