Fratelli – uppdaterar meny och inredning

Text Ulf Hjelting Bild: Martin Henningsson

Publicerad i Matnyttigt | Näringsliv | Stadsliv

Han äger bland annat restauranger som Umami, Sorella, Fratelli och Sushi Yama och även caféet Java. Vi tog ett snack med David Kurt om vad som kommer att hända med både Fratelli och Sorella.

 

När vi möts sitter han i ett av hörnen på Fratelli med papper, pärm och en kaffe framför sig.

– Det här är inget jobb, det är en livsstil. Hur många timmar jag jobbar per vecka? Det vågar jag inte ens räkna på, säger David och ler lite eftertänksamt.

Restaurangen driver han till med kompisarna Andreas, Favve och Johan. Doften av nybakad pizza börjar lägga sig över lokalen. En och annan tidig lunchgäst har redan satt sig till bords. Adressen är Kungsgatan 19 i hörnet av Nygatan. I samma lokaler låg en gång Hifihuset och sedan även Nettobutiken och innan Fratelli fanns här Huldas som sålde kläder och inredningsdetaljer. Huset är en del av det som kallas Söderlindhska Gården och byggdes 1854 av handlaren Eric Söderlind efter den stora stadsbranden. I år är det tre år sedan Fratelli öppnade.

– Bygga ut? Ja, teoretiskt skulle det gå, men det skulle innebära att något av de närliggande lokalerna först skulle bli lediga. Då, kanske. Men jag är ganska nöjd över hur Fratelli ser ut idag. Det vi behöver göra är att byta en del av inredningen som redan håller på att bli sliten. Det handlar främst om stolar och bord.

Den nya inredningen kommer att finnas på plats under december månad. Och en ny meny är på väg att komponeras.

– Vi kommer att hålla oss kvar vid den italienska konceptet. De flesta rätterna som vi har på menyn funkar, men det skulle kännas kul med lite nya rätter. Jag vill skapa en känsla – det är viktigt. Hit ska både två 16-åringar som två äldre damer känna sig välkomna och hitta något som passar på meny.

I princip sedan dag ett när Fratelli öppnade har det varit fullt med gäster – oavsett tidpunkt på dygnet eller vilken dag.

– Varför? Ja, Fratelli fyllde en funktion som inte fanns i Örebro och vi öppnade i rätt tid med rätt koncept.

Fratelli ligger ett stenkast från det restaurangtäta Stortorget och Saluhallen. Snart öppnar det fler i närheten.

– Varje gång som det öppnar något nytt så tror jag självfallet att det kommer att påverka oss. Men så har det inte blivit. Vi har snarare ökat omsättningen och det verkar som om örebroarna bara går ut mer och mer. Jag tror det beror på att Örebro mer och mer har blivit en sommarstad och så drar evenemang som Open Art, Live at Heart, konserter och mässor på Conventum. Bara i fredags var det två evenemang om sammanlagt 1400 besökare. Det är klart att de vill ta en drink innan eller äta efter föreställningen. Sånt påverkar oss i restaurangbranschen positivt.

Örebro är en restaurangtät stad och det har fler än en gång påpekats att det råder brist på kockar. Är det så?

– Inte hos oss. Vi har de bagare och kockar vi vill ha. Det svåra handlar för oss om att hitta lämpliga servitörer som brinner för sitt jobb. Vi söker exempelvis nu personal till sådana tjänster.

 

Fine dining eller inte?

– Jag är inte så mycket för fine dining. Visst, jag gillar att äta gott, men inte till vilket pris som helst. Jag är mer för casual dining. Därför har jag valt en annan prisbild på Fratelli så att man ska kunna gå hit och äta fler dagar i veckan eller månaden.

 

Vad saknas i Örebro, restaurangmässigt tycker du?

– Det jag saknar i Örebro är en bra argentinsk köttrestaurang och en bra mexikansk restaurang, sedan är vi ju väldigt bortskämda här i Örebro med bra lunchrestauranger som håller väldigt hög kvalitet.

 

Vad händer nu på systerrestaurangen Sorella inför vintern?

– Vi kommer att ha ett Fratelliliknande koncept där, och till sommaren 2018 kommer vi att bygga om lite på uteserveringen. Ett koncept blir aldrig klart, det måste hållas levande.

 

 

Dela
Dela detta

Kommentera

  • (will not be published)