Carl-Jan Granqvist till Svalbo café


Posted 2015-02-23 in Mat & Dryck

I stearinljusens sken på Svalbo café söndagen 1 mars gästar Carl-Jan Granqvist. Han kommer prata om kokboken Carl-Jans klassiker, mer än en kokbok, och lära ut en hel del om måltidshistoria.

 

Krögare, vinkännare och vinimportör, tv-profil och adjungerad professor i matkonst vid Universitetet i Stavanger och fil dr. hc Örebro universitet. Född i Örebro den 22 mars 1946. För de allra flesta blev Carl-Jan Granqvist ett ansikte i och med underhållningsprogrammet Levande Livet där han tillsammans med Knut-Christian Gröntoft hade en programpunkt som handlade vinprovning. I något som skulle föreställa en vinkällare satt de båda herrarna och tipsade om olika aktuella och inte så aktuella vinsorter. Här myntades bland annat uttryck som löddrig häst och rutten lövhög för att ge ord och sinnesstämning för vinets mångfacetterade doft- och smakkaraktär.

Utbildningsmässigt har han studerat konsthistoria vis Stockholms universitet och året 1969-1970 gick han Virginska restaurangskolan i Örebro. Han har även genomgått internutbildningar på Operakällaren mellan åren 1970 och 1972 och hos AB Vin- & Spritcentralen år 1972. Samma år blev han också källarmästare vid Grythyttans gästgivaregård där hans huvudsakliga uppgift blev att bygga upp det som kom att bli Måltidens hus i Norden och Restaurang- och Hotellhögskolan i Grythyttan.

Under årens lopp har det blivit deltagande för Carl-Jan i diverse olika tv-program. Han har bland annat kunnat ses i På spåret tillsammans med Lotta Bromé, Boston Tea Party med Filip och Fredrik och som en av deltagarna i 2009-års upplaga av Let’s Dance.

Idag äger och driver Carl-Jan Saxå herrgård som är belägen mellan Grythyttan och Filipstad. 2004 blev han också utsedd till Filipstads hedersambassadör.

Han är även pionjär i Sverige för det som brukar kallas saperemetoden. Enkelt förklarat är det en pedagogisk metod för att språkdräktssätta sinnesförnimmelse och upplevelsen av måltiden. Han är också grundare av Vinkällaren Grappe, Grevgatan 5 på Östermalm i Stockholm, som startade verksamheten 1986. Det Carl-Jan Granqvist hunnit glömma bort under sin karriär inom mat och dryck är det få som ens hunnit lära sig. Det här är alltså en av väldigt få personer i detta land som faktiskt vet vad han talar om när det handlar om mat och dryck.

Entré, inklusive kaffe med hembakat bröd, kostar 180 kronor. Antalet platser är begränsat och först till kvarn gäller.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.