Öl, vin och whisky – vårens trender


Posted 2013-04-22 in Mat & Dryck

Sverige är världens tionde största importör av champagne och intresset för dryck bara ökar i vårt avlånga land. IPA:n är också här för att stanna, och det ska vara så mycket beska det bara går att klämma in.

 

För 30 år sedan fick man vara glad om det fanns två sorters öl att variera kvällen med – Stor stark och … tja, Stor stark. Skumkronan var minimal och man kunde nästan se hur kolsyran hoppade jenka ur glaset. Gott skulle det inte vara eller snarare, fick det inte vara. I varje fall fick man det intrycket. En pint var det heller inte snack om att få och i bästa fall var det lite råge på det som hälldes i 45-centilitersglasen. Guinness, Westmalle, Chimay eller ett öl bryggt på något entusiastiskt mikrobryggeri kunde man bara fantisera om. Det var Stor stark som gällde – håll käft och drick eller gå någon annanstans!

Men så hände det något under sista hälften av 80-talet. En specialimporterad kartong av det belgiska trappistölet Orval slog frivolt på smaklökarna tills en dag då en nykterhetsivrande petimäter upptäckte att jästen i den ofiltrerade ölen spontanjäste ölet över en alkoholstyrka på 4,5 procent efter att det tappats på flaska. Aj, aj, aj … det var inte tillåtet och så var det slut på den specialimporten. Ett tag i varje fall.

Svenska Ölfrämjandet bildades 1985, och även Örebro Ölsällskap arbetade i slutet av 1980-talet aktivt för att det skulle serveras någonting annat än en kolsyrestinn Stor stark. Idag existerar Närke Kulturbryggeri som en biprodukt just av detta Örebro Ölsällskap.

 

Öl

Dagens utbud av öl är långt, långt mycket bättre än vad någon hoppades på för 30 år sedan. Att idag gå in på en pub och beställa en stor stark vore i princip som att gå in på en restaurang och säga att man vill ha en tallrik mat. De senaste årens trend med IPA (Indian Pale Ale) håller i sig och det ska vara med så mycket beska som det bara går att brygga. Den här typen av öl uppkom i England i slutet av 1700-talet som ett resultat av den ökade handeln med Indien. Sättet att brygga ölet med mer humle än vanligt var ett måste för den långa seglatsen och nu är alltså IPA hetare än någonsin. I dag är det dock IPA från USA som dominerar och den skiljer sig lite från det engelska originalet med både högre alkoholhalt och tydligare beska. Färgen kan variera i allt från ljust guldfärgat till mörkt bronsfärgat och förutom IPA finns även DIPA, Double Indian Pale Ale, eller Imperial IPA som den även kallas. Detta öl är ännu kraftigare och med ännu högre alkoholhalt än i en vanlig IPA – IPA:n brukar ha en alkoholhalt på mellan fem och sex procent och DIPA:n brukar ligga mellan sju och tio procent. Till detta kan även läggas Black IPA som påminner om porter med sin nästintill svarta färg och kraftiga karaktär från amerikansk humle. När det gäller porter så bryggs en av världens bästa porter på det forna regementsområdet här i Örebro. Nämligen av Närke Kulturbryggeri där deras Kaggen! Stormaktsporter har fått högsta betyg av ölkonnässörer över hela världen. Det är en ytterst kraftig porter som fullkomligt exploderar av smak, en öl man dricker för smakens skull och inte för något annat! Närke Kulturbryggeri släpper ständigt nya intressanta öl från sitt bryggeri där deras Örebro Bitter är flaggskeppet som även går att hitta på pubar i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingfors.

 

Bubbel

Champagne – numera en dryck inte bara till fest, utan även till vardags. Lyxigt? Nejdå, inte alls! Att Sverige är världens tionde största champagneimportör kanske inte är så känt, men detta sätter oss faktiskt i ett högintressant segment för champagnetillverkarna. I dag dricker man inte bara champagne som en välkomstdrink utan även till både förrätt, varmrätt och efterrätt. En felaktig myt är den om att det var benediktinermunken Pierre Pérignon som uppfann champagnetillverkningen. Så är inte fallet. Dock var han extremt intresserad av vintillverkning och han har haft en stor betydelse för både att utveckla framställningstekniker och blandningar. Denne munk levde i Frankrike i slutet på 1600-talet och han använde med förkärlek druvan Pinot Noir till sina viner. Det var med Pierre Pérignon som förebild man lanserade champagnen Dom Pérignon 1921.

Den största marknaden för champagne är Storbritannien med drygt 34,5 miljoner flaskor. Sverige kommer på en god tiondeplats med drygt 2,4 miljoner flaskor. Räknar vi om detta i lite mer hanterbara siffror så konsumerar Storbritannien en halv flaska champagne per innevånare och år och Sveriges konsumtion motsvarar en kvarts flaska per innevånare och år. Trenden går dock mot att vi konsumerar mer champagne – och då särskilt roséchampagne som fått draghjälp av rosévinets ökade popularitet. I Örebro finns exempelvis Sörby vinhandel där Josefine Restadh och Stina Granberg driver champagneimport. I dagsläget har de sju stycken sökbara champagner på Systembolagets webb. Allt finns i beställningssortimentet och alla är de självfallet produkter med hemvist i Frankrike.

– Vi började fundera i början av 2012 att det här med vinimport var något vi ville testa att göra, säger Stina Granberg.

I dag samarbetar Sörby Vinhandel främst med vinhusen Dauby och Castelger.

– Målet är givetvis att i framtiden finnas med våra produkter över hela Sverige och inte bara på Systembolagets beställningssortiment, men vi har nyss bara börjat och är ännu i starten av vårt företag. Just nu koncentrerar vi oss på att få allt att fungera med att finns på beställningssortimentet och nästa naturliga steg blir att börja sälja mot restauranger, påpekar Stina.

 

Islay

”Det ska vara som att slicka på en nytjärad eka!” – den rökiga whiskyn är här för att stanna och då tänker vi på dryckesredaktionen självfallet främst på skotsk singlemalt som Laphroaig och Lagavulin, men även på Bowmore och Caol Ila. Faktum är att grundmäsken för öl och whisky är densamma, skillnaden är att mäsken för whisky hälls i kopparpannor och destilleras två gånger innan allt lagras i minst tre år på ekfat för att sedan få kallas för whisky. Har man nu inte en plånbok som tillåter en tolvårig Lagavulin för 799 kronor flaskan så finns det klart prisvärda alternativ i form av både Smokehead och McLeod s Islay på Systembolaget. Den sistnämnda är en liten tjärpastill som kanske inte passar till att bräcka whiskysamlaren, men den fungerar alldeles utmärkt med sin rökighet. En McLeod s Islay är betydligt bättre än stolpskottet Islay Mist som utlovar en rökighet som är totalt obefintlig, men så är Misten ingen singelmalt utan en blended och vi förutsätter att den master blender som står bakom denna whisky var rejält förkyld, eller något sånt, när han blandade.

 

Vin

Rött, vitt eller rosé? Allt beror på tillfälle och omständigheter. Mustiga Amaroneviner är dock här för att stanna och ett tips är att uppsöka Örebro ost för en bit Primadonna till denna typ av vin. Det här mäktiga vinet passar allra bäst till ostar med en påtaglig nötig karaktär. Amaronevinet har sitt ursprung i trakterna kring Verona i norra Italien. Här har klimatet med svala vindar från norr och ljumma sommarvindar från söder format druvor med speciell syra och sötma som behövs vid tillverkning av amarone. Tillverkningsmetoden, den så kallade ”apassimento”, är unik för tillverkningen av detta vin. Man skördar som vanligt druvorna på hösten, men sedan låter man druvorna ligga och torka i ungefär 100 dagar. Kvar blir då en russinliknande produkt som krossas, jäses och får därefter ligga på träfat i cirka fyra år. Efter detta tappas vinet på flaska och lagras ytterligare något år. Det är inte ovanligt att amaroneviner lagras mellan tio till 15 år. Det här ger också en lite annorlunda prisbild för dessa viner och räkna med cirka 300 kronor för ett riktigt bra amaronevin.

 

Rauk

Varför ens tänka på en isad Jägermeister när vi har betydligt bättre inhemska produkter? Gotlands bryggeri ligger på S:t Hansgatan i Visby och är ett mikrobryggeri som ägs av Spendrups. Produktionen startade 1995 och här finns Munköl, Klosteröl, Medeltidsöl och Hansapils. Men här finns även Gotland Bittar i sortimentet., gjord av destillat på resterna från ölproduktionen och kryddad med 30 gotländska örter. Alkoholhalten ligger på 38,5 procent och har, liksom örtlikören Jägermeister, en påtaglig lakritskaraktär – men en betydligt rundare och behagligare eftersmak. Gotlands Bittar finns i Systembolagets beställningssortiment för 277 kronor.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.