Sofia Tungfelt gillar utmaningar


Posted 2013-03-13 in Näringsliv

Hon är biomedicinanalytikern med rutinallergi som blev hälsoutvecklare. Sofia Tungfelt på Aspholmens Wellnessclub har svårt att säga nej till utmaningar, men en cykeltur på Fuerteventura har fått henne att börja ändra på det.

 

Sofia Tungfelt är uppväxt i Vallersta straxt utanför Kumla i en familj med ett genuint och stort motorintresse. Där var här på Närkeslättens nästan oändliga gärden som hennes framtid formades.

– Min familj har alltid varit motorintresserad så till den milda grad att de varit totalt ointresserade av all annan sport. Jag är väl lite av ”svarta fåret” på det sättet även om jag varvade volleyboll med att köra folkrace, säger Sofia Tungfelt som idag driver Aspholmens Wellnessclub tillsammans med Camilla Sinclair.

Hennes första 20 år tillbringades, som de flesta andras, med studier och skolgång vid Stene Skola, Åbytorp och Vialund. När det närmade sig gymnasiet tyckte Vialunds syokonsulent att naturlinjen på Alléskolan i Hallsberg skulle passa.

– Jag hade ganska lätt för mig i skolan, så helt fel var det inte att läsa natur. Kan väl säga att det inte alltid var så uppskattat där hemma att jag drog in maskar och annat som jag hackade isär på skärbrädan i köket, påpekar Sofia.

Planen var att bli tandhygienist, men antagningen till den utbildningen gjordes bara vartannat år och Sofia skulle bli tvungen att vänta ett helt år till nästa antagning. En infokväll på Örebro universitet fick henne att bli intresserad av något helt annat. Utbildningen hette Biomedicinanalytiker med inriktning fysiologi och efter utbildningen blev det jobb i Göteborg.

– Det var en jättehäftig utbildning där vi fick lära oss allt om kroppen, om anatomi, fysiologi, kemi, sjukdomslära och apparatlära. Jag har alltid fascinerats av kroppen, så detta var verkligen en drömutbildning som handlar om människors hälsa, säger Sofia.

Under utbildningens gång fick Sofia och eleverna i hennes klass utföra diverse tester på både varandra och sig själva. Bland annat hittade Sofia ett hjärtfel på sig själv – ett läckage i tricuspidalis segelklaff, ett hjärtfel som 75 procent av alla vuxna har. Dock var sjukhusmiljön där en biomedicinsk analytiker arbetar inget som passade Sofia.

– Det var så ineffektivt med långa väntetider och så fick vi ju aldrig veta vad som hände med patienten. Det var inte min grej och så längtade jag hem, säger Sofia.

Även om Göteborg var en trevlig stad begav hon sig hem utan jobb, men väl hemma i Åbytorp (där familjen nu bodde) kom ett erbjudande från Akzo Nobel i Kvarntorp som laboratorieassistent. Här handlade arbetet om att ta prover på beståndsdelarna till bland annat vattenrengöringskemikalier. Under de fem åren där hann hon bland annat med att starta personalföreningen Akzo Lajban där de testa allt från innebandy och klätterväggar till badminton, curling och lerduveskytte.

– Jag tror vi provade varenda aktivitet som fanns i Örebro och jag såg att det hände saker med personalen som var med, de började prata och skoja och såg fram mot nästa grej vi skulle göra. Det var då jag fick en idé om att göra detta på heltid, säger Sofia.

Sofia hittade en utbildning på Örebro universitet som hälsoutvecklare och tog tjänstledigt på halvtid och helt plötsligt öppnade det sig en helt annan värld än den på laboratoriet. Här handlade det om saker som kommunikation, gruppdynamik och psykologi. Det var då allt föll på plats för Sofia.

– Det var då jag insåg att det handlar om relationer. Allt hänger ihop – arbete, familj och en meningsfull fritid, säger Sofia.

Det var under denna utbildning hon hittade sina gurus Steven Corey och Aaron Antonovsky som talar om mental styrka och om att kunna strukturera och prioritera. Det var även nu som hon började spela golf och träffade Helena från Örebro volleyboll. De började samtala om friskvård och kom fram till att de borde starta ett företag.

– Jag har ett problem och det är att jag engagerar mig i allting. Jag kan inte säga nej och det har både sina fördelar och sina nackdelar. Man skulle kunna säga att jag är lite av en rutinallergiker som avskyr att göra samma sak flera gånger, påpekar Sofia.

I samband med detta, nu pratar vi 2006/2007, blev de även erbjudna att överta ett redan existerande gym. Nu blev det alltså halvfartsstudier vis universitetet, halvtidsjobb som labbassistent som skulle kombinerad med att driva ett gym. Almanackan var full med olika färgkombinationer – grönt var studier, blått var Akzo och gult var det nya företaget.

– I allt detta blev jag även med i Företagarna, BNI, Rotary och Hälsoaktörerna och så fixade jag fika till 1 500 personer som skulle åka Promotionbåten, berättar Sofia.

Det visade sig även att det gym de övertagit hade ett närmast obotligt dåligt rykte om sig efter de förra ägarna och i november 2009 bestämdes att de både skulle byta lokal och namn. Det var nu som Aspholmens Wellnessclub blev verklighet och man började inrikta sig på ett annat sätt att arbete med friskvård. Sofia påpekar att Aspholmens Wellnessclub inte är något vanligt gym, utan här bygger man sin träning på regelbundenhet, långsiktigt och att det ska vara varierande. Det var också genom sitt engagemang i Företagarnas kvinnonätverk Q-net som Sofia träffade på Camilla Sinclair. Hennes tidigare samarbetspartner hade bestämt sig för att söka annan sysselsättning.

– Skulle jag inte jobba med det här skulle jag säkert vara festfixare eller nåt sånt, säger Sofia.

Så blev det hösten 2012 och en semester på Fuerteventura – givetvis en träningssemester på Playitas. Tanken vara att komma hem brun och vältränad inför vintern. Det blev istället blek, utmattad och söderslagen.

– Vi hade hyrt cyklar och begav oss ut på en tur upp mot bergens serpentinvägar. Det blåste ganska rejält med kastvindar, men det gick bra i backarna och så befann vi oss på en slätt inte helt olik Närkesslätten och helt plötsligt känner jag hur både jag och cykeln lyfts upp av en vind och jag hinner bara tänka ”det här är inte bra”, berättar Sofia.

Sofia landar med vänster sida av ansiktet i asfalten vilket resulterar i att käken går av på två ställen, den övre tandraden trycks in och fem tänder lämnar sin plats. Hjälmen trycks också ihop av smällen och utan den hade det kunnat gå betydligt sämre än vad det gjorde. Allt resulterar i sex veckors sjukskrivning och åtskilliga besök hos tandoch käkkirurgen. Idag är tänderna ersatta med en tillfällig lösning som bara medför ett tuggande med sidotänderna.

– Den här smällen har fått mig att tänka efter och jag har valt att inte engagera mig i allt som kommer i min väg. Jag har också fått ett enormt stöd av alla och det har verkligen hjälp på alla sätt. Just nu längtar jag dock efter att börja cykla igen.

 

Vad är då drömmen? Hur ser framtiden ut för Aspholmens Wellnessclub?

– Får jag drömma ser jag både spa, restaurang, frisör och swimmingpool och så skulle det vara häftigt att starta en till sådan här klubb, fast i en annan stadsdel. Fast just nu önskar jag bara att jag blir bra. Jag är glad att det gick så bra som det gick, avslutar Sofia.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.