Second hand engagerad i gränslös och direkt hjälp


Posted 2012-03-15 in Näringsliv

Till det yttre är Bra & Begagnat en välskött second handbutik med rikt utbud. Men också en symbol för Bibelordets kraft och kristen tro i praktisk medmänsklig handling för att lindra den gränslösa sociala nöden. Ett nav där givande, mottagande och hjälpande löper vävs ihop i ett mångfacetterat mönster med direkt hjälp som ledord. En engagerad aktör i ett kretslopp av saker – och kärlek.

 

Bra & Begagnat i Nasta är omgiven av bilfirmor och ett internationellt pumpföretag. Innanför dörren till baksidans gåvoinlämning möter man ett första ordning och reda-tänk i form av handtextade skyltar, lådor, kartonger och fack där prylar och ting ska granskas, sorteras och värderas.

Här möter man vänliga människor, ofta i mogen ålder, som tar emot det man har att ge och inbjuder till små ljusa vardagssamtal. Ett naturligt uttryck för det engagemang som finns i atmosfären.

– Vi hanterar både varor och kunder med respekt. Det är ett mervärde i den gåva vi fått och som vi ska förvalta på ett bra vis. Det säger AnnaMaj Björk butikschef och personalsamordnare för de två Bra & Begagnat-butikerna i Örebro. Den andra ligger i City.

Respekt är ett ord som återkommer i vårt samtal om bevekelsegrunder för att handla second hand.

– Det är inte bara en pryl du handlar in. Utan något som har varit omhuldat och omtyckt av någon. Och det finns ett värde att fortsätta att ta hand om det.

Andra söker sig till Bra & Begagnat för att hitta en viss bestämd sak och köpa den till ett billigt pris. En del av kundkretsen är ideologiskt motiverad och drivs av viljan att återanvända tingen och bidra till att minska prylsamhällets tryck på vår livsmiljö.

Andra åter kommer för att njutningsfullt nostalgivandra runt i butiken: ”Minns du … Kommer du ihåg … ” är brottstycken av samtal man kan snappa upp. Min blick fastnar genast på en målning med björkar vid en insjövik infattad i svensk sommargrönska. Den tänder sommarlängtan där den sitter på väggen i det lilla hemtrevliga fik intervjun sker.

AnnaMaj berättar leende om den gamla damen som brukar köpa stora fina manglade dukar. Efter användningen lämnar hon tillbaka dem och köper nya färdiga att lägga på.

 

Seriös Second Hand

Butikschefen och ekonomiansvarige Bengt-Åke Gustafsson känner sin marknad. Delar av Bra & Begagnats utbud står att finna i antikaffärer, loppis och givetvis i konkurrerande secondhandbutiker. Han blir ledsen om någon kallar hans skötebarn för loppis.

– Vi är en seriös second hand- affär där man kan handla begagnade varor till ett differentierat pris. Vi ska sälja både billigt och dyrt med urskiljning.

Det är också ett sätt att visa respekt för givaren och samtidigt få in än mer intäkter att använda i hjälpverksamheten. Bra & Begagnat har med åren utvecklat en bred och djup kompetens för rätt prissättning.

– Det ska också vara helt, det ska vara rent, det ska lukta gott. Och det ska vara trivsamt Där skiljer vi oss från loppis där man kan gå och riva och slita i lådor och pruta.

Seriositeten kräver också ordning och reda i de yttra affärsmässiga ramarna och själva hanteringen.

– Ända sedan vi startade har vi haft kassaapparater och kvitton. Allt ska vara transparent och genomskinligt Allt som kommer in kontrolleras och stämplas in.

 

Kristen tro grunden

AnnaMaj Björk och Bengt-Åke Gustafsson har sin bakgrund i Örebromissionen där Bengt-Åke arbetat i hela sitt liv. Den har numera tillsammans med andra samfund gått upp i Evangeliska Frikyrkan (EFK) som de båda tillhör.

De har också erfarenhet av att leva och verka i Afrika. Närmare bestämt i Centralafrikanska republiken där AnnaMaj kom till världen som missionärsbarn. Hon har arbetat med flera saker i sitt liv. Bland annat personalarbete och coachning. Deras livsvägar korsades inte i Afrika utan här på Närkeslätten dit kärleken fört AnnaMaj. Bengt-Åke har varit med från början 1995 som butikschef. AnnaMaj anställdes för fem år sedan för att ta hand om personalfrågorna.

Bengt-Åke drog ett tungt lass och behövde avlastning. Dessutom närmar han sig pensionsåldern.

– Vår tro är inget vi hymlar om. Till dem som kommer hit säger vi att vi är en kristen organisation. Det bygger på det, säger AnnaMaj.

Evangeliska Frikyrkan utgör ett juridiskt ramverk som huvudman och fungerar står för den inre religiösa dynamiken i hela Bra & Begagnat-rörelsen som också har butiker i Hallsberg, Huskvarna och Norrköping.

 

Ideell arbetslinje med mänskligt ansikte

Men ingen specifik social ställning, kyrkotillhörighet eller livsåskådning krävs för deltagande.

– Kommer du hit så har du ett engagemang att hjälpa andra. Om du har en viss livsåskådning eller ingen alls, ett fint yrke eller inget yrke alls spelar ingen roll i sammanhanget. Inte heller om du kommer från Arbetsförmedlingen eller någon annan samhällsresurs, säger AnnaMaj.

Hela rörelsen bygger på volontärernas ideella arbetskraft. Cirka 125 personer bidrar med sitt helt ideella arbete. Så tillkommer cirka 20 personer från olika samhälleliga institutioner: Arbetsförmedlingen som tidigare nämnts, Försäkringskassan, Frivården eller kommunens Ungdomsenhet och skolor.

– Hit kommer människor som behöver arbetsträning. Som behöver erfarenheter för att komma ut i arbetslivet. För att bygga upp ett självförtroende.

Bra & Begagnats hjälp har flera dimensioner. Hit kan arbetslösa komma och få en meningsfull sysselsättning. Träffa andra och bli sedda. Under senare tid har det kommit många ungdomar med försörjningsstöd.

– De är här en period och tappar sina skal. Här får de vara det de är. Vi ser människan för den hon är. Och här får du arbeta efter den förmåga du har – den person du är i dag.

Vår arbetsförmåga är ingen konstant. Alla blir ju äldre och skröpligare. AnnaMaj betonar hur viktigt det är med här och nu. Och att se människan bakom försvarsmekanismernas skal, att höra både det hon säger och det hon inte säger. Bara här och nu kan vi påverka och lyfta människor vi möter.

– Det är okej om du inte kan stryka mer än en skjorta i dag. Fine, du har gjort ett jättebra jobb därför att du har gjort en skjorta klar för försäljning. Det räcker med den förmåga du har.

Är det inte så en civiliserad arbetsmarknad borde fungera.

 

Demokratiska projektsbeslut

Butiken i Nasta fyller sjutton och Citybutiken tjugotvå. Under åren har de dragit in intäkter ett stycke över 100 miljoner.

– Det blir ett överskott på totalt cirka 70 miljoner. Tänk dig att det är 130- 140 personer som är engagerade i det här. Det visar på ett enormt engagemang, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Ett annat mått på det ger volontärernas arbetsinsats. Enbart i Nastabutiken rör det sig om 50 000-60 000 timmar per år. Med ett överskott på 5 miljoner är det ungefär 100 per timme.
 Av överskottet kanaliseras 40 procent till EFK:s Ge för livet, tidigare med namnet Bröd för bröder; 40 procent till EFK:s sociala projekt; 20 procent bestämmer personalen helt över.

Här finns det ett demokratiskt förfarande. En vald arbetsgrupp tar emot de ansökningar som kommit in.

– Där sitter vi och jämför och funderar utifrån vår kunskap och våra erfarenheter. De här projekten tycker vi att vi ska satsa på. Så föreslår vi det och har ett stormöte här och i City där vi presenterar vårt förslag – och kan resonera om det, säger Bengt-Åke.

Det kan vara ett kvinnoprojekt i Kenya. Det kan vara hjälp till skolbarn i Bangladesh eller det kan vara matpaket till Lettland. Det kan röra Ria Dorkas här i Örebro. Därefter utlyses ett stormöte där hela personalen kan delta i det slutliga beslutet.

 

Ökande social nöd i Sverige

En del går till närområdet för att lindra den sociala nöden. Både ser att utslagningen har ökat i Sverige.

– Har du inte jobb och har familj och hus är det svårt att få pengarna att räcka. Så visst har nöden ökat. Är du arbetslös är det svårare att få tag på en lägenhet, du får inte lån, du får ingenting. Du blir utslagen nästan från början.

Bengt-Åke ser en ökad medvetenhet bland kristna om de sociala problemen i vårt samhälle i dag.

– Det kan man se i församlingarna. Tron är inte något flummigt utan får en konkretion i handlingar. Det är min tro som speglas i goda handlingar. Den medvetenheten tror jag är stor i varje fall i våra församlingar.

AnnaMaj instämmer i att trons praktisk sida får ett utlopp i bekämpandet av den sociala nöden.

 

Transparens och sparsamhet

Alla projekt är sociala eller humanitära. Det ska vara väldigt tydligt att pengarna går fram och att avbränningarna är mycket små.

– Har ni kollat detta? Är det löner i det här? Hur mycket går till administration? AnnaMaj fyrar fermt och vant av frågorna till en imaginär sökande.

Allt ska vara väldigt genomskinligt. Projekten finns noggrant registrerade. Pengar går aldrig till en person utan det ska vara en stor organisation bakom. Det finns ingen automatik i stödet. Det måste sökas om hela tiden. Alla projekt följs upp och utvärderas.

Denna transparens och noggrannhet i kvalitetskontrollen av projekten är nödvändig för trovärdigheten. Det finns så många lycksökare och rena bedragare i branschen.

Hela verksamheten genomsyras av sparsamhet.

– Allt jag gör ska bli hjälp. Spar på tejpen vid paketering. Tänk på den goda lönsamheten – ju mindre avbränningar desto mer hjälp. Men vi får inte bli dumsnåla. Vi måste sköta underhållet och vi måste ha arbetsverktyg. AnnaMaj tydliggör och nyanserar hela tiden.

 

Stort nav för hjälpsatser

Anna Maj björk och Bengt-Åke Gustafsson driver Bra & Begagnat som ett företag under stort förtroende från huvudmannen. Det sticker de inte under stol med.

– Vi är vana vid att själva driva, styra, bestämma, genomföra, slutföra, utföra saker och ting, säger AnnaMaj.

De delar på ledarskapet. Av två drivande och erfarna individer med en stark tro har det blivit ett ”vi” där manligt och kvinnligt synsätt ibland på ett fruktbart sätt stöts och blöts mot varandra – med full respekt för varandras olikheter.

Och kraft, kunnande och erfarenhet går åt för Bra & Begagnat är en mycket större operation än vad som först möter ögat. I realiteten är det ett stort nav med globala hjälpuppkopplingar.

– Allt som kommer in här blir inte sålt. Det går inte att sälja för det finns ingen marknad för det. Det går via lastbilar till Estland. Hela östblocket är en enda rop på hjälp, säger Bengt-Åke.

I Estland tar Samaaria Eesti Misjon hand om intäkterna och försöker hjälpa missbrukare och fångar. En del av dem med rysk härkomst ”finns” inte ens eftersom de saknar estniskt medborgarskap.

Ibland dyker det upp förfrågningar om tillfälligt riktade hjälpprojekt. Till exempel vad gäller glasögon som samlas in. Också det ingår i uppdraget att mildra nöden.

– Vi är målmedvetna, vi vill veta vad vi gör och stå för det. Bedömer vi att hjälpen kommer bra satsar vi på det. Det känns bra och trovärdigt, säger Bengt-Åke.

Också när det gäller vissa produkter som datorer krävs speciella insatser och samarbete med externa krafter. Att få iväg hjälpsändningar med datorer är viktigt i dagens digitala värld.

 

Örebro-koncept med växtkraft

Det hela började hösten 1994. Örebromissionens idérike Sven Bergholm satt och klurade över vägar att dra in mer pengar till sociala projekt. Han var då anställd vid Bröd till bröder. Han såg att det måste finnas utrymme för en second handbutik i Örebro.

En stor butik med gott om parkeringsplatser. Han samlade en grupp om sex, sju nyblivna pensionärer som trodde på hans idé kring sig. Och så startade man upp.

– Jag kom med i gruppen våren 1995 och fick frågan om jag ville bli ansvarig för verksamheten. Jag tackade ja och har varit med från början. Vi startade i Marieberg, därför att där finns det folk och där finns det parkeringsplatser.

Ett bra läge och en idé med växtkraft. En succéhistoria inte bara för de inblandade och tron utan framför allt för alla människor som blivit hjälpta och kommer att bli hjälpta.

Synbarligen känns det bra att jobba på Bra & Begagnat. AnnaMaj björk och Bengt-Åke Gustafsson utstrålar humor, glädje och allvar i en angenäm blandning. Liksom personalen. En städerska sopar golvet i ställer för att dammsuga för att inte störa intervjun.

Det känns bra att skriva om Bra & Begagnat också. Om än svårt att fånga det komplexa och kraftfulla samspelet mellan tro och liv, Bibelord och verklighet.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.