Ex-ÖSK:arens bolag i samarbete med NHS Care


Posted 2017-10-16 in Näringsliv, Örebro SK

Det var när hans mamma fick ett sår på benet som inte ville läka som den före detta fotbollsspelaren i ÖSK, Jonas Holm, började se sig om efter sätt att skydda äldre med tunn hud från bensår. Svaret var Dermatuff, vars återförsäljare bland andra är NHS Care i Örebro.

 

Det finns många anledningar till att sår inte läker, det kan vara ålder, sjukdom och mediciner.

– Min mamma, som vid tillfället var 80 år, äter medicin mot reumatism vilket har gett henne en tunnare hud. När hon slog i benet en dag så fick hon ett sår som inte ville läka. Hon var på totalt 97 såromläggningar på vårdcentralen, och det tog cirka ett år innan såret läkte. Den tid hon fick lägga på sitt sår (transport, inställelsetid, behandlingstid) motsvarar för en person med 8 timmars arbetsdag 4 veckor och 4 dagar. Min mammas tid är mer värdefull än så. Så jag började se mig omkring efter något som kunde skydda mot dylika skador. Jag var inne på en rad olika apotek och frågade efter något förebyggande skydd men utan resultat. Därför tänkte jag att jag själv får tillverka ett, berättar Jonas Holm.

Som före detta fotbollsspelare började han genast tänka på den typ av benskydd som spelare har, men ville ha något smidigare för de som lider av tunn hud.

– Jag körde iväg och köpte tyg och funderade på något tåligt material som jag kunde sy in i skyddet.

Min fru sa då att ”du kan ju inte vara den enda i världen som kommit på detta” behovet är ju enormt. Någon måste ha tänkt på detta tidigare. Jag googlade och hittade då engelsmannen Peter Thornton, idag 84 år gammal, som på grund av sin egen tunna hud tagit fram ett skydd för underbenen, säger Jonas Holm.

Skyddet som innehåller 59 procent kevlar, samma material som finns i skottsäkra västar, är integrerat i en strumpa där materialet på insidan ligger i öglor precis som brynjan på en riddarrustning.

– Öglorna gör att det blir en dämpande effekt om man slår i något, och strumpan har den egenskapen att den är sval på sommaren och varm på vintern, berättar Jonas Holm som genom sina kontakter med Peter Thornton nu är generalagent för produkten Dermatuff och marknadsför den i Sverige och övriga nordiska länder. Produkten är klassad som medicinskt tekniskt hjälpmedel nivå 1 i England.

Jonas Holm betraktar Örebro som sin andra hemstad efter åren på GIH och som spelare i ÖSK. Här hittar man en av återförsäljarna i Sverige, NHS Care.

– Dermatuff vänder sig främst till äldre personer som tappat elasticiteten i huden, men det finns ju också andra grupper som har problem med tunn hud, som diabetiker och reumatiker. Även bland barn finns det de som har sjukdomar som gör huden skör och vi tog nyligen fram skyddsstrumpor i mindre storlek för en pojke som lider av en hudsjukdom. En av de saker som är bra med att arbeta med Peter Thornton är att det är en kort beslutsprocess, man kan kontakta honom och be om en specifik modell av skyddet, konstaterar Jonas Holm.

Bensår som ofta drabbar äldre är enligt en rapport från Landstinget Sörmlands Läkemedelskommitté en folksjukdom som kommer att drabba cirka 2 procent av befolkningen. Varje år får omkring 50 000 personer sår som inte vill läka.

Det innebär inte enbart lidande för individen som drabbas utan också enorma kostnader för vården, ca 50 000 kronor per år för varje enskild individ.

– Man kan även slå i underarmarna och få sår där, och därför finns det också framtaget ett underarmsskydd som ser ut som en ärm, även den innehållande 59 procent kevlar. Denna kan man också ha på benen om man till exempel skulle vilja vara barfota eller ha vanliga strumpor på fotdelen , berättar Jonas Holm.

Medan beslutsprocessen är kort i samarbetet med Peter Thornton, så konstaterar han att det är svårare att få ut produkten på den svenska marknaden.

– Tyvärr är det långa processer med mycket byråkrati. Vi vill gärna få ut det på en större marknad så fort som möjligt eftersom det finns så många drabbade. En apotekskedja skulle vara ett fantastiskt skyltfönster för Dermatuff. Jag har också träffat läkare på Plastikkirurgen i Malmö som är väldigt postiva , men det är ju inte de som fattar beslut om inköp. Produkten utvecklas hela tiden och då jag jobbar som idrottslärare på en särskola kommer jag i kontakt med barn med olika hjälpmedel, till exempel skenor som ibland ger skavsår, så där är en annan grupp som skulle vara hjälpt av Dermatuff, konstaterar Jonas Holm.

NHS Care i Örebro tog dock ett snabbt beslut på att ta in produkten i sitt sortiment, vilket gladde den gamle ÖSK:aren extra mycket.

 

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.