Makeriet – unikt i Sverige

Text: Ulf Hjelting Bild: Daniel Steinberg/Sparky Film

Publicerad i Matnyttigt | Stadsliv

På 40-talet var Kungsgatan 3 synonymt med namnet Storstugan och den ölhall som fanns där. Under 1980-talet hette lokalen Dr Z för att sedan bli Björnstugan. Idag heter restaurangen Makeriet.

 

Vi gör ett besök och hittar Hasse Bihl.

– Min vision är att skapa en attraktiv och välkomnande mötesplats. Genom att vara flexibla och förmedla en skön känsla där service, bra mat och dryck kommer stå i fokus säger Hasse Bihl och fortsätter:

– Jag hoppas kunna tillföra ett stort engagemang med energi och kunskap om helheten inom restaurang. Mitt stora nätverk kommer vi även det ha nytta av. Redan i dag har vi haft flera gästspel av mycket erkända bartendrar och mer kommer.

Även om det i första hand är Sveriges barscen som Hasse Bihl arbetat med och utvecklat så är köket i stort fokus på Makeriet. Köket är och kommer alltid vara stommen i restaurangen.

– Jag minns när jag sommarjobbade på Tropic Zoo på Engelbrektsgatan och sålde akvariefiskar tidigt 80-tal. Då var det till Kungsgrillen på Kungsgatan 3 som vi gick för att köpa billiga räkmackor, säger Hasse Bihl och tillägger:

– Det var ett riktigt sunkigt hak. Vi myntade till och med ett uttryck om att när något var riktigt dåligt så var det som Kungsgrillen.

Sunkigt hak är knappast det första ord som används för att beskriva det som idag finns med adress Kungsgatan 3. Fastigheten har under de senaste åren genomgått en rejäl förvandling och det som tidigare var en lokal kan idag delas in i magasin, grill, vinbar, brasseri, bibliotek, escape room och salong. Senaste tillskottet är ett stort glashus med bardisk i anslutning till kvarteret Stallbacken. Och så magasinet, med ingång från Stallbacken, som gjort något av en succé under sommaren med sina uteplatser.

På en stor svartvit fondbild i biblioteket finns en man och hans cykel. Bilden är från sent 1800-tal.

– Det där är en bild på Johan Fagerlind. Det är mycket tack vare honom att Örebro blev en skostad under tidigt 1900-tal. Sent 1800-tal spionerade han på skotillverkningen i Tyskland som han sedan introducerade i Sverige och Örebro. Han var en riktig entreprenör. Vi har honom som ledstjärna och husgud här på Makeriet för hans inställning att ingenting är omöjligt. Han var även en av de första personer i Örebro att äga en automobil.

Utbildning och konsultverksamhet har tidigare varit Hasse Bihls liv. År 2012 fick han utmärkelsen ”Årets branschförbättrare” vid Bartender Choice Awards och i många år arbetade han som expert och utvecklare åt kedjor som O´Learys och Tallink Silja, och varit utbildare åt internationella varumärken som Smirnoff, Bols och Zacapa. Mest känd är han nog ändå för att ha skapat en av världens mest kompletta bartenderutbildningar, Internationell Bar Management, som bedrevs 2007 – 2013 i Nyköping. Efter två års uppehåll har den nystartat under nytt namn, YH-Internationell barchef, med Restaurangakademin som huvudman och Hasse som kreativ ledare.

Jag kommer att fortsätta driva delar av den verksamheten parallellt med mitt jobb på Makeriet, I båda situationerna får han göra det han tycker bäst om; att möta människor. Det ger mig en enorm kick. Och när mötena dessutom sker i den värld som är mitt liv, restaurangen, kan det inte bli bättre.

Just nu kan det knappast kännas bättre med alla gäster som besöker Makeriet, särskilt på helgerna. Nu är en steg 3-sommelier anställd och kundernas nöjdhet med det Makeriet levererar är betydligt bättre.

 

Varför ska man gå till Makeriet?

– Vi har en helt unik lokal som saknar motsvarighet i Sverige. Inte ens i Stockholm finns något liknande. I exempelvis vårt escape room kan två till sex personer ta sig an en lagbaserad utmaning. Du har 60 minuter på dig för att hitta ledtrådar som gör att du bli utsläppt. Det serveras alldeles utmärkta kötträtter från grillen och i vinbaren hittar du rätt dryck till maten. I brasseriet äter du våra smått berömda moule frites (blåmusslor kokta i vitt vin och grädde). Eller varför inte bara komma hit och ta det lugnt i någon av de sköna fåtöljerna eller sofforna i vårt bibliotek?

Dela
Dela detta

Kommentera

  • (will not be published)