Hindersmässan invigd


Posted 2016-01-28 in Leva & Bo

I sju graders värme och snålblåst invigdes Hindersmässan. Kommunfullmäktiges 1:e vice ordförande Jan Zetterqvist talade och marknadsfrid utlystes.

 

Av tradition ska det råda arktisk kyla med metervis av snö under Hindersmässan. Så icke i år. Töväder och snålblåst. Vilket gjorde att det blev den där fuktiga kylan som tränger genom märg och ben istället.

Hindersmässan invigdes med tal av Kommunfullmäktiges 1:e vice ordförande Jan Zetterqvist där han bland annat talade om vad man (inte) fick göra när han var ung på mässan. Stinkbomber, skolkning och annat hyss.

Nu är det dags igen och marknadsknallarna finns på Järntorget, Stortorget, Våghustorget och längs Storgatan/Drottninggatan. I dag är det strumpor, glasyrmunkar, skinnväskor, hemkokad sylt, godis och dansbandsmusik som står för de flesta marknadsstånden.

Går det då att göra några fynd? Tja, 16 par strumpor för 100 kronor och tre kilo korv för samma summa får väl ändå ses som något av ett fynd.

Hindersmässan är en mässa med mycket, mycket lång tradition. Hindersmässan började troligtvis någon gång på 1300-talet och namnet härrör från att helgonet Sankt Henrik firades. Enligt legenden föddes denna Henrik i England där han utbildade sig till präst. Omkring år 1150 kom han så till Sverige och blev senare biskop i Uppsala. Tillsammans med Erik den helige begav han sig på korståg till Finland för att omvände dem till den kristna tron. Det gick inte så bra. Den 29:e januari 1152 mördades biskop Henrik och till minne av detta gjordes han dels till Finlands skyddshelgon och man firade en mässa i hans minne. Denna mässa firas fortfarande i Åbo och i Örebro där det årligen samlas mycket marknadsfolk.

”Hinders” är en dialektform av den fornsvenska biformen till Henrik, det vill säga Hindrik. Riktigt när mässan startade finns som sagt inte dokumenterat, men en sak är klar – den har funnits väldigt, väldigt länge. Hindersmässan var faktiskt förbjuden under en period av Kristofer av Bayern. År 1446 förbjöd han Hindersmässan på begäran av Örebros borgare. De ansåg att den inte var nyttig vare sig för Örebro som stad eller för landsbygden och Kristofer av Bayern förbjöd alla att besöka mässan. De som gjorde det ändå bötfälldes med 40 mark. Kristofer av Bayern var kung över både Sverige, Norge och Danmark från 1440 fram till sin död 1448. Järn och järnhantering har alltid varit en viktig del av Sveriges ekonomi och att förbjuda en mässa/marknad som hade till uppgift att sälja och köpa järn var i längden helt ohållbart och därför återupptogs handeln efter Kristofer av Bayerns död.

Den första ögonvittnesskildringen av en Hindersmässa är från 1716 då den franske forskningsresanden Aubry de la Motraye besökte Örebro. Vid sitt besök skrev han följande om Hindersmässan: ”Örebro är en gång om året mötesplats för åtskilliga köpmän, i synnerhet borgare från Stockholm och Göteborg, vilka hava privilegium att med brukspatronerna i trakten och landskapet direkt köpslå om det järn de finna för mest passande. De inköpa det för att sedan återförsälja det till främlingar som icke hava samma privilegium”. Aubry de la Motrays resor mellan 1711 till 1725 finns utgivet i bokform och i utval av Hugo Hultenberg från 1918. Där skriver de la Motray bland annat sina resor i Sverige med beskrivningar över seder och bruk.

Något som också är starkt förknippat med Hindersmässan är handeln med djurskinn. Särskilt rävskinn. Örebros store författare Hjalmar Bergman har beskrivit handeln med rävskinnen på följande sätt. “…de kommo från slättens tystnad och de mörka skogsbergen med bjällerklang och glada tankar, bönder och bergsmän, de stora brukens än större patroner, herrgårdarnas herrar och storgodsens grevar och baroner!  Väderbitna jägare fullhängda med rävskinn eller med matnyttigt vilt, laggegubbar med snöskrindan full av tinor och ämbar, slädar begravna under berg av frusna djurhudar och flådda djurkroppar, bondgummor med drivor av vita ägg upp kring de mångfaldiga kjolarna, /…/ gubbar med en kutting under vardera armen och snuset bak den putande läppen…”.

Ungefär som dagens Hindersmässa som i år stänger klockan 15.00 lördagen den 30 januari.

 

[nggallery id=50]

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.