London – en stad i förändring


Posted 2017-12-18 in Leva & Bo

London förknippas oftast med små mysiga 200-åriga pubar och trevliga människor. Nu håller detta på att förändras. Inte de trevliga människorna, men däremot London som stad. Totally Örebro reste till denna världsmetropol under fem dagar för att ta pulsen på staden.

 

Tower bridge, Sankt Paulskatedralen, Oxford Street, tunnelbanan och South Banks kommer till större delen att vara oförändrade i framtiden, men det händer saker i närheten av Themsen. De av mänskligheten som gillar futuristisk arkitektur och i synnerhet vita fyrkantiga lådor och pyramidliknande glastorn kommer säkert att jubla. Det är nämligen sådana byggnader som numera uppförs i London och som dramatiskt håller på att förändra skylinen för staden.

De av oss som istället föredrar den victorianska byggnadsstilen och en pub i varje gatuhörn kommer att få allt svårare att hitta den typen av bebyggelse i framtiden.

Drygt nio miljoner människor bor idag i London och räknar man in alla förorter landar antalet på närmare 14 miljoner. Staden grundades år 43 e.kr av romarna och hette från början Londonium. Staden övergavs efter romarrikets fall och den saxiska staden Lundenwic grundades någon kilometer längre västerut. I dag hittar man i den delen av London bland annat den nedlagda tunnelbanestationen Aldwych som är flitigt använd vid exempelvis filminspelningar och Waterloo Bridge finns bara ett stenkast bort. I början av 900-talet hade den saxiska staden dock vuxit ihop med den gamla romarförläggningen.

London har däremot inte alltid varit Englands huvudstad. Staden Winchester, beläget cirka tio mil sydväst om London, var huvudstad fram till 1100-talet.

London har genom århundradena växt och bytt skepnad åtskilliga gånger. Bränder har härjat staden ett antal gånger. 1666 förstördes mer än en tredjedel av staden och bara husen söder om Themsen klarade sig undan branden. Efter det accelererade återuppbyggnaden så att London under 1700-talet och början av 1800-talet var världens största stad.

 

Vad ska man då besöka under en vistelse i London?

Det beror självfallet på vad du är intresserad av. Handlar det om shopping är Oxford Street huvudgatan där det absolut senaste inom mode finns både att beskåda och köpa. Eller varför inte ta en tur till stadsdelen Camden med alla småbutiker, caféer, pubar, marknader och musik? Spelar du något musikinstrument är ett besök på Denmark Street med sina 16 musikaffärer ett måste. Gatan är bara drygt 120 meter lång.

I skrivande stund ligger pundet på 11 kronor och mat och dryck är något billigare än i Sverige. I varje fall några gator bort från de värsta turistfällorna runt ”London Eye”, eller ”Coca Cola London Eye” som det jättelika pariserhjulet numera heter. Vill du absolut äta din ”Sunday roast” på en pub här så var beredd på att det kostar runt 20 pund (cirka 220 kronor) per person. Vanligtvis kostar detta mellan 13 och 14 pund (cirka 150 kronor) på någon av stadens andra pubar. En pint med lokalbryggt öl kan du inhandla för mellan 3,5 och 4,5 pund. Det vill säga 38 – 48 kronor per pint. Observera att denna öl är något alkoholsvagare, cirka 3,8 volymprocent, i jämförelse med vårt svenska starköl. Dessutom innehåller den betydligt mindre kolsyra.

 

Hur är då maten?
Det finns många fördomar om det engelska köket och de flesta är helt missvisande. Någon mintsås har jag aldrig någonsin blivit serverad och det finns faktiskt vissa likheter mellan svensk husmanskost och det engelska köket. Här paketeras det bara lite annorlunda. En ”steak and ale pie” har exempel samma smakbas som kalops, men där kött och sås är inkapslat i ett täckande knaprigt pajskal. Köttet är oftast väldigt mört. Serveras med gröna ärtor och potatismos. Gröna ärtor är något som engelsmännen med glädje serverar till nästan alla maträtter. Äter du en ”fish´n´chips” så följer dessa rullande gröna tingestarna med per automatik. Du kan eventuellt få välja mellan ”garden peas” (hela ärtor) eller ”mashed peas” (mosade ärtor). ”Fish´n´chips” äts med fördel med några stänk malt vinegar. Pommes, eller som engelsmännen säger – chips – finns till i stort sätt varje måltid för den som vill. Vill du däremot äta chips, potatischips, så heter det crisps i England.

 

”London Eye” är Londons mest besökta turistattraktion med sina 15 000 besökare per dag och den finns belägen intill Themsens södra strand i närheten av Westminster Brigde. Detta 135 meter höga pariserhjul uppfördes för att fira millennieskiftet och invigdes 31 december 1999. Högst upp har besökarna cirka fyra mils utsikt åt alla väderstreck. Åkturen tar ungefär 30 minuter och genomförs via någon av ”London Eyes” 32 gondoler. En gondol kan som mest ta 25 passagerare. Räkna dock med en extremt lång kö och upp mot två timmars väntan för att få genomföra åkturen. Det går att hitta biljetter för 245 kronor per vuxen person och ett tips är att köpa biljetter till allt som ska besökas i förväg. Enklast görs detta på Londonbiljetter.se.

Ska exempelvis Madame Tussauds besökas går du som förköpskund av biljett före i kön. Och ett besök på detta vaxkabinett kan verkligen rekommenderas. Just nu pågår specialutställningar om Alien, King Kong, Sherlock Holmes, Marvels superhjältar och Star Wars. Dessutom ingår en rundtur genom 400 år av Londons historia som genomförs i baksätet på en avklippt Londontaxi. Här träffas du historiska personer som Winston Churchill, William Shakespeare, drottning Victoria, Lord Nelson, Sir Isaac Newton och många många fler.

Vissa vaxfigurer på Madame Tussauds är mer eller mindre välgjorda och naturtrogna originalet är andra. Exempelvis finns det två Winston Churchill, en under rundturen och en i den historia avdelningen, och en av dessa ser mer ut som fotbollsspelare Bobby Charlton än som Winston Churchill.

Ett besök på Madame Tussauds tar cirka fyra timmar ett genomföra och allt börjar med en hissfärd upp till översta våningen i byggnaden på Marlyebone Road. Enklast att ta sig till Madame Tussauds är att åka tunnelbana (Central line, Jubilee line, Circle line, Hammersmith & City line eller Northern line) och gå av vid stationen Baker Street. Här finns det skyltar som enkelt guidar dig till Madame Tussauds. Rundturen på vaxkabinettet avslutas med utgång i markplan och ett besök i souvenirbutiken.

För de yngsta är ett besök på Regent Street och det åtta våningar höga leksaksvaruhuset Hamleys som att komma till en helt annan värld (läs himmelriket). Här finns allt i leksaksväg och då menar jag verkligen allt. Här går det exempelvis att bygga/kombinera sin alldeles egna nallebjörn och köpa leksaker som garanterat inte finns i Sverige. Här gäller det som vuxet sällskap att hålla hårt i plånboken för ett besök kan bli precis hur kostsamt som helst.

Varuhuset Harrods är även det ett besök utöver det vanliga. Sex gigantiska våningar med ofattbar lyx. Vad sägs om en soffa för endast 35 000 pund? Eller en mobiltelefon från Lamborghini för 3 100 pund? Eller senaste platt-tv:n från LG för 7 000 pund – en tv som verkligen är platt. Här pratar vi om en tjocklek på bara några ynkans millimeter och där allt som behövs till bildskärmen sitter i en soundbar som givetvis följer med vid köpet. På teknikavdelningen finns det provvisning av den senaste 4k-tekniken för tv och, ja, fisken till den där sushibiten såg nästan levande ut.

Tower Bridge ser betydligt äldre ut än vad den i är. Bron öppnade 1894 och är som högst 65 meter. Åtta år tog det att färdigställa byggnaden. Den som vill kan ta en rundtur och då gå på de gångbroar som finns mellan tornen. Här blir du enkelt guidad genom hela Tower Bridges uppförande och historia via fem stationer. Den som har en benägenhet för svindel bör dock undvika de (okrossbara) glasfönster som numera finns installerade i golvet på dessa gångbroar. Dock handlar det om bara några meter som är glas, och de ansvariga intygar att en elefant skulle kunna gå över detta glas utan att krossa det. Är dock skeptisk till hur de skulle få in denna elefant i hissen för färd upp till något av tornen. Utsikten är dock magnifik över Themsen och turen avslutas med sedvanlig rundtur i souvenirshopen. En biljett till Tower Bridge kostar cirka 290 kronor och efteråt kommer du att veta precis allt om denna bro.

 

Hur tar man sig då bäst runt i London?
Här rekommenderas först och främst Londons tunnelbana. Någon av de elva tunnelbanelinjerna tar dig garanterat dit du ska. Dock är det inte så handikappanpassat som det kanske borde vara i Londons tunnelbana och oftast innebär det att gå i trappor eller stå i rulltrappor för att kunna byta linjer eller ta sig ut från tunnelbanestationen.

Som turist kan du köpa ett endagskort eller ett sjudagarskort. Det weekendkort eller tredagarskort som fanns förut är borttaget. Ett sjudagarskort kostar 395 kronor och då får du åka hur mycket du vill i tunnelbana, buss och lokaltåg (DLR). Det här kortet gäller för zon 1 och 2 och det brukar vara tillräckligt om man vill se London. Barn under elva år åker gratis och personer under 16 år betalar halva biljettpriset. Ett endagskort kostar hälften av ett sjudagarskort och är du i London mer än två dagar så lönar det sig att köpa sjudagarskortet.

Att åka taxi i London är förhållandevis billigt jämfört med Sverige. En färd på 30 minuter kostar cirka 20 pund. Och då får du åka i en taxi som skiljer sig betydligt från det som finns i Sverige. Benutrymmet i en Londontaxi är extremt väl tilltaget och du sitter som i en vardagsrumssoffa.

Vad som inte rekommenderas är att åka buss, om du nu inte vet exakt var du ska och vad hållplatsen heter. Londons bussystem är och förblir ett mysterium för den oinsatte. Dock kan det vara lite spännande att ha åkt några hållplatser i en dubbeldäckad röd Londonbuss.

 

Att ta sig till London.
Flyg. Det finns inget snabbare sätt. Enkel resa tar cirka två timmar och 20 minuter. Avresor finns från Arlanda, Skavsta och Västerås. Landar gör du på Heathrow, Stansted, Luton, Gatwick eller London City Airport. Pendeltåg finns från både Gatwick. Luton och Stansted. Tunnelbana finns vid Heathrow. Bokar flygresa gör du bäst direkt via flygbolagen.

Använd dig inte av några ”billiga” mellanhänder och särskilt inte av Flygvaruhuset.se. De har en sedvanlig och mycket irriterande benägenhet att boka av och boka om din resa. Självfallet är baktanken att lura dig på ännu mer pengar än vad du från början tänkt att resan skulle kosta. Att sedan deras servicedesk är kopplad till något callcenter i Indien gör inte det hela mycket bättre. Särskilt inte som du garanterat blir kopplad till en indier som knappt behärskar engelska. Det kanske ansvariga tycker är ett smart sätt att tysta resenärer som klagar, men jag blir bara förbannad.

Kom ihåg att platser på flyget i de flesta fall måste förbokas om ni är fler i ett resesällskap och om ni vill sitta tillsammans. Detta kostar självfallet extra. Dock blir du/ni alltid tilldelad en stol på flyget som i bästa fall går att ändra vid incheckningen. I varje fall om du flyger med Norwegian.

Bra hotell i London går att hitta för under tusenlappen. Booking.com och Hotels.com fungerar utmärkt för detta.

Så! Vad väntar du på? Boka en resa till London! Nu!

 

[nggallery id=110]

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.