Årets bästa böcker 2015


Posted 2015-12-29 in Kultur

Vår litteraturrecensent David Johansson listar årets bästa böcker.

 

Det här är hjärtat
Bodil Malmsten
Rönnells/Albert Bonniers förlag, 68 s.

När Bodil Malmsten återvände till poesin efter att ha varit outgiven i formen under nästan två decennier var det mer storslaget än någon vågat hoppas. En brutalt ärlig återkomst där hon lät sorgen flöda genom orden och verserna, rakt in i ditt hjärta. I Det här är hjärtat vacklar Malmsten mellan acceptans och anklagan i sorgen efter en älskad som gått bort. En skulle kunna försöka hitta en lika grandios, universell och bländande vacker diktsamling som getts ut i år, men det skulle vara förgäves. För garanterat kittlande av dina känslor, läs Det här är hjärtat.

 

De förklädda flickorna i Kabul
Jenny Nordberg
Albert Bonniers förlag, 366 s.
Originalets titel: The Underground Girls of Kabul

En svensk, kvinnlig journalist åker till det mansdominerade Kabul i Afghanistan på uppdrag av New York Times. Det låter som en film, men det är det inte. Jenny Nordberg, krönikor i Svenska Dagbladet och bosatt i New York, skrev en serie reportage för New York Times där hon berättade om fenomenet ”bacha posh”: kvinnor som i tidig ålder kläs i pojkkläder och uppfostras som om de var av deras motsatta kön. Det görs för att underlätta uppväxten, då kvinnor ses som lägre stående. En socialrealistisk och stark bild av ett samhälle som vi i Sverige aldrig kunnat drömma mardrömmar om. Årets starkaste reportagebok signeras Jenny Nordberg.

 

Det som inte dödar oss
David Lagercrantz
Norstedts, 508 s.

Gravplundrare! Profitör! Utsugare! Kritiken regnade när David Lagercrantz fick i uppdrag av Norstedts att skriva en fortsättning på Stieg Larssons succétrilogi om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist. Det var en ofattbar hatstorm som bara fick vatten på sin kvarn när förlaget inledde ett märkligt hemlighetsmakeri när det var dags för recension, och Lagercrantz fick skulden. Som tur var hade författaren gjort ett så pass bra jobb att boken blev en omedelbar succé, både på hemmaplan och internationellt. Uppföljare har redan bekräftats och har du inte läst den fjärde delen i Millenium-sagan är det hög tid för det.

 

Sex dagar
Ryan Gattis
Albert Bonniers förlag, 432 s.
Originalets titel: All involved

Jag hade ingen aning om att det gick att skriva en roman som upplevs som en blodig, realistisk film. Ryan Gattis Sex dagar behandlar upploppen i Los Angeles 1992, om än på håll. Medan Los Angeles brinner får vi i romanen följa ett antal gängmedlemmar, vars vardag kantas av död, våld, droger och en kamp för livet i förorten Lynwood, granne med Compton. Efter det att polismännen som misshandlat Rodney King frias i rätten startas ett av vår tids största upplopp, och under sex dagar utplånas allt vad lag och ordning heter. Los Angeles står i lågor, röken från eldsvådorna står som pelare i luften samtidigt som upploppen kryper närmare romanens protagonister Payasa, Fate och Lil Creeper. Sex dagar är något av det starkaste, och förmodligen viktigaste, jag läst på länge.

 

Allt blir inget
Martin Kellerman
Albert Bonniers förlag, 400 s.

Även om Allt blir inget enkelt skulle kunna kategoriseras som en av de märkligaste böcker jag läst är det förmodligen också en av de bästa. En av Sveriges mest slipade samtida serietecknare skriver roman. Kommer det bli slapstick-humor blandad med genial vitsighet och rå samhällskritik? Nej, det visar sig att tecknaren även har författarhjärna, och med stor glädje slukade jag Allt blir inget med hull och hår. Romanen är fylld av livets alla känslor och sinnestillstånd. Allt från dödsångest, febrig klaustrofobi och en väldans massa droger. Upplyftande, eller hur?

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.