Stjärnhimlen på Krämaren  

Text: Camilla Johansson Foto: Jörgen Tannerstedt

Publicerad i Konst & Teater | Stadsliv

 Stjärnhimlen har genom alla tider fascinerat människan och både gett upphov till sagor, världsåskådningar och hjälpt sjömän att navigera världshaven. Nu kommer en helt ny utställning till Örebro som visar vårt universum i all sin prakt.

 

Utställningen, som invigs på Krämaren den 23 september består av tre bilder var från sex av landets främsta astrografer och visar allt från solen, månen och norrsken till vackra nebulosor och fjärran galaxer.

– Vi är många i Sverige som bor i upplysta städer. Många, särskilt unga, har aldrig fått ta del av en av våra största naturresurser: stjärnhimlen. Med utställningen vill vi visa upp vår underbara stjärnhimmel och uppmärksamma några av de fotografer som skickligt fångar den på bild, säger Jesper Sollerman, ordförande för Svenska astronomiska sällskapet, som sedan 2012 ligger bakom festivalen Astronomins dag och natt och som nu tagit initiativ till utställningen.

Bilderna i utställningen är tagna av några av Sveriges mest kända och skickligaste astrofotografer – fotografer som specialiserar sig på att avbilda himlafenomen.

 

 

 

Dela
Dela detta

Kommentera

  • (will not be published)