Text: Ulf Hjelting Bild: Pressbild

Publicerad i Familj | Konst & Teater

I år firar Finland 100 år som nation. Från idag fram till och med den 25 februari 2018 går det att besöka fotografen Agnes Thors utställning ”Finland finns inom mig” på Örebro läns museum.

 

Vad innebär det att vara sverigefinsk idag? Vad är det finska arvet? Vilka finska traditioner har man kvar idag? Detta speglar fotograf Agnes Thor bilder som nu ställs ut på Örebro läns museum.

Sverigefinnarnas historia är lång – från skogsfinnar med svedjebruk, till arbetskraftsinvandring och krigsåren. I utställningen ”Finland finns inom mig” lyfts frågor kring hur denna etniska identitet har utformats och även omformats, och vad som blir kvar genom generationerna.

Journalisten Lisbeth Axelsson har under våren och sommaren 2017 gjort tio intervjuer med personer av sverigefinskt ursprung – det upptagna ljudet och de nedskrivna texterna kommer bevaras av Arkivcentrum i Örebro och det är dessa texter som är en del av utställningen ”Finland finns inom mig”. Fotografen Agnes Thors bilder speglar olika delar av det sverigefinska kulturarvet och baseras löst på de intervjuades livsberättelser.

Projektet är en del av firandet av Finlands 100-årsfirande som självständig nation. Utställningen på Örebro läns museum görs i samarbete med ArkivCentrum Örebro län, Örebro kommun och Region Örebro län.

Dela
Dela detta

Kommentera

  • (will not be published)