Text: Ulf Hjelting

Betyg:

Publicerad i Bio

Regi: Matteo Garrone.
I rollerna: Salma Hayek, Vincent Cassel, Toby Jones, John C Reilly, Shirley Hendersson, Bebe Cave, Christina Lees, Jonah Lees, Hayley Charmichael.
(Bio)

Premiär 20 november

Med tv-succén Games of Thrones var det egentligen bara en tidsfråga innan något liknande skulle dyka upp på en biograf. Tale of Tales är Matteo Garrones första engelskspråkiga film och han har sedan tidigare succén Gomorra på sitt filmiska samvete.

Den här mustiga fantasyfilmen är baserad på diktaren, hovmannen och sagosamlaren Giambattista Basile verk Lo cunto de li cunti ovvero lo trattenemiento de peccerille (sagornas saga eller underhållning för de små) som släpptes postumt i två volymer av 1632. Det är från denne Giambattista Basile som Bröderna Grimm och Charles Perrault snott det mesta. Här hittar vi urfröet till Askungen, Hans och Greta, Rapunzel och Törnrosa med flera klassiska sagor.

I Tale of Tales får vi följa ett antal handlingar parallellt och här gäller det att hålla i sig i berättarsvängarna som både är tvära och snäva. Fagra jungfrur, sjömonster, ädla riddare, häxor, eldslukare, tvillingar födda av två mödrar och rynkiga kärringar – här finns egentligen allt, men ändå blir det på något sätt intetsägande. Garrone har helt enkelt förtvivlat svårt att hålla intresset uppe bland allt trolltyg och sällsamma berättelser från förr.

Och någon underhållning för de små är det definitivt inte tal om här. Här gökas det friskt, nackar knäcks på löpande band och blodet flyter rött. Fast, det kanske vara annat förr i tiden.

 

 

 

Dela
Dela detta

Kommentera

  • (will not be published)